Dream of Turkey

In the land of Cappadocia

 

 

 

 

4 nopți în Cappadocia powered by Travel Arhitect & Mandala Travel

 

31 MAI – 4 IUNIE 2023

Intră într-o lume de poveste alături de Travel Arhitect! Plină de monumente antice rămase dintr-o paradă a imperiilor și înzestrată cu peisaje superbe care nu dezamăgesc nici cel mai pretențios călător, Turcia este o destinație uluitoare care se întinde pe două continente: Asia și Europa. Cultura sa vibrantă, mâncarea faimoasă și istoria vastă, îi uimesc pe toți cei care se aventurează aici, în timp ce peisajele sale legendare, de la Mediterana scăldată de soare până la munții puternici și stepa aridă, sunt sarea și piperul Turciei.

Este greu să alegi o destinație sau o atracție turistică în Turcia, fiind atât de diversă și de ofertantă ca țară, dar Cappadocia pare să iasă în evidență de fiecare dată. Numele Cappadocia este de origine persană „Kappa Tuchia” care înseamnă „Țara cailor frumoși”. În mijlocul câmpiilor aride, Cappadocia arată ca un regat de poveste, cu văi întortocheate și coșuri de stâncă, biserici ascunse, orașe subterane și hoteluri de tip peșteră. Obiectivele turistice la mare căutare sunt satele cappadociene, sculptate în dealuri, bisericile bizantine, cu fresce uluitoare și labirinticele orașe subterane în care primii creștini s-au ascuns cândva de invadatori.

ITINERAR

Pentru tine, dragă călătorule, am conceput un itinerar care te va purta prin acest ținut de basm al Cappadociei. Astfel, vom descoperi împreună văile Cappadociei cu formele lor de relief inimaginabile și unice. Vom explora adevărate muzee în aer liber care au fost sculptate în dealurile din stâncă moale de-a lungul secolelor și vom călca pe urmele vechilor creștini stabiliți aici în diferite peșteri, interconectate prin adevărate labirinturi. Cei curajoși vor urca într-un balon cu aer cald pentru a vedea zona de la înălțime, dar cu toții ne vom bucura zi de zi de valea plină de baloane, de la terasa hotelului nostru. Pe lângă peisajele care îți vor rămâne veșnic în amintire, ne vom înfrupta din bucatele locale tipic turcești: kebab gătit în oală de lut, ravioli turcești, Peynirli biftek (friptură de vită cu umplutură de brânză) și Kuzu tandir (miel la cuptor). Pasionații de vin vor fi și ei încântați să afle că regiunea abundă de podgorii grație solului bogat de tuf, deci nu vom rata nici o degustare de vinuri cappadociene. Experiența Cappadociei va fi cu siguranță una completă.

ZIUA 1 : 31 MAI – Zbor România – Turcia

Dimineața vom zbura din România spre Istanbul, unde vom avea o scurtă escală. De acolo, ne vom îmbarca pe zborul spre Kayseri, unde vom ateriza în jurul prânzului. Vom fi preluați de la aeroport și ne vom caza la Elegance Cave Hotel.

Opțional upgrade: Mitra Cave Hotel (supliment 250 Euro)

Opțional: Noapte turcească – Cină tradițională turcească însoțită de un spectacol cultural susținut într-un restaurant subteran, mai exact într-o peșteră. O trupă de dans profesionistă va performa alături de o trupă live și ne va încânta cu dansuri din diferite regiuni ale Turciei.

ZIUA 2 : 1 IUNIE – Red Tour

Bine ai venit în Cappadocia!

Opțional: Pentru cei curajoși, ziua începe înainte de răsăritul soarelui cu un zbor cu balonul cu aer cald, ce durează în jur de 1h. Pe măsură ce soarele răsare și razele aurii ale soarelui luminează formațiunile unice de stâncă, vei fi uimit de frumusețea Cappadociei.

Ulterior vom explora regiunea centrală și de nord a Capadociei, într-un tur numit Turul Roșu. Prima oprire este la Castelul Uçhisar, cea mai înaltă formațiune de stâncă din Cappadocia. Apoi vom vizita Muzeul în aer liber din Göreme, unde ghidul ne va povesti  despre importanța creștinismului și a vieții monahale din Cappadocia. Apoi vom putea să explorăm bisericile și mănăstirile rupestre din secolele al X-lea  și al XI-lea, cu fresce frumos pictate care înfățișează scene biblice celebre. De aici vom vedea vechile case grecești din satul Çavușin , abandonate în timpul schimbului de populație greco-turc din 1924. Prânzul îl vom lua în Avanos, ca mai apoi să vizităm un atelier de ceramică autentic administrat de o familie de băștinași, situat într-o peșteră subterană. În a doua parte a zilei vom explora Pasabag, cunoscută și sub numele de Valea Călugărilor datorită Capelei Sfântului Simeon ce se găsește aici. Pasabag este cel mai bun loc pentru a vedea neobișnuitele „hornuri de zâne” (formațiuni de stâncă) în formă de ciuperci cu mai multe capete. Ultima oprire a turului va fi în Valea Devrent, cunoscută și sub numele de „Valea Imaginației”. Spre deosebire de alte văi din regiunea Cappadocia, Valea Devrent nu a fost niciodată locuită de oameni. În schimb, ceea ce atrage vizitatorii în Valea Devrent sunt formațiunile de roci incredibile cu nuanțe roz și anomaliile geologice care s-au format de secole de eroziune. Împrăștiate pe vale, se regăsesc stânci în formă de animale și “Coșuri de Zâne”, printre alte formațiuni interesante, cele mai ușor de observat sunt cămila, delfinul, șarpele, foca, aligatorul și Maria care se roagă. Mulți au numit această regiune Peisajul Lunar sau Moonscape pentru aspectul ei nepământesc.

ZIUA 3 : 2 IUNIE – GREEN TOUR

În această zi explorăm obiectivele istorice din regiunea de sud a Cappadociei, într-un tur numit Turul Verde. Prima oprire este punctul de belvedere Goreme Panorama, de unde vom avea una dintre cele mai bune priveliști din Cappadocia. Următoarea oprire este la orașul subteran Derinkuyu, cea mai mare și mai adâncă așezare subterană din Cappadocia, ce datează din secolele VII-VIII. Vom coborî 8 niveluri pentru a vedea crama, biserica, bucătăriile, zonele de depozitare a alimentelor și tarabele de animale, în timp ce ghidul ne va oferi o perspectivă asupra vieții de zi cu zi a oamenilor ce au trăit aici. Apoi ne vom îndrepta spre Catedrala Selime, cea mai mare mănăstire sculptată în stâncă din regiune. Aceasta a fost cândva adăpostul civilizațiilor hitite, romane, bizantine, selgiucide și otomane. După un prânz în stil kebab turcesc la un restaurant de pe malul râului din Valea Ihlara, vom face o plimbare ușoară de-a lungul râului, prin canionul adânc al Văii Ihlara, unde vom descoperi bisericile rupestre sculptate de călugării creștini timpurii. Ultima oprire va fi la un punct de belvedere uimitor din Uçhisar, cu vedere la infama Vale a Porumbeilor, care și-a câștigat numele de la nenumăratele case de porumbei făcute de om, care au fost sculptate în tuf vulcanic moale.

Opțional: Tur cu ATV-urile la apus – Turul începe cu aproximativ 2,5h înainte de apus și durează 2h.  Vom explora Valea Trandafirilor și Valea Roșie, Valea Sabiei, Çavuşin Satele Vechi și Valea Iubirii și ne vom opri în cele mai frumoase locuri pentru poze și vizitat.

ZIUA 4 : 3 IUNIE – Lacul Sărat / Tuz Golu

În această zi descoperim Lacul Sărat sau Tuz Golu, așa cum este numit în turcă. Tuz Golu este al doilea ca mărime din Turcia în ceea ce privește suprafața după Lacul Van, precum și unul dintre cele mai sărate lacuri din lume, cu peste 32% conținut de sare. În ciuda faptului că este mare, Lacul Sărat este unul dintre cele mai puțin adânci lacuri din Turcia. Vara, din cauza evaporării, lacul seacă, formându-se un strat de sare de aproximativ 40cm. Iarna, când vremea este ploioasă, apa se reunește, dar în partea sa cea mai adâncă nu depășește 1,5m. Lacul, ale cărui țărmuri sunt în mare parte pustii, este și un paradis pentru păsări, în special pentru flamingo. Aici se găsește singura zonă naturală de incubație pentru flamingo din Turcia și are un habitat și un ecosistem cu totul deosebit. Sperăm să îi zărim și noi 🙂

Opțional: Ceremonia dervișilor rotitori – Ceremonia dervișilor rotitori, numită și  Sema sau Sama, este un ritual vechi, de 700 ani, ce combină pasaje din Coran și poemele lui Mevlana, acompaniate de muzică tradițională, orientală. Dansul dervişilor se bazează pe puterea transformatoare a muzicii și a dansului sacru (sama). Călugării intră în transă și pot să execute la nesfârșit rotiri în jurul propriei axe. O importantă caracteristică a acestui ritual este că unește mintea, sufletul și corpul și le aduce în armonie. Ceremonia are loc în Caravanseraiul Saruhan, locul unde în trecut comercianții care călătoreau cu cămila se opreau și își puteau vinde mărfurile.

ZIUA 5: 4 IUNIE – Zbor Turcia – România

Luând cu noi peisajele de vis ale Cappadociei, ne vom îmbarca pe zborul spre Istanbul. După o escală de câteva ore, ne vom îndrepta spre România.

A fost un city-break de poveste, un cadou perfect pentru copilul din noi. Cu caracteristicile sale unice, Cappadocia ne-a cucerit cu magia sa, oferindu-ne o combinație extraordinară și fastuoasă de minuni naturale, pe care nu le vei găsi în altă parte în lume.

BUGET CIRCUIT:   

1190 Euro / persoană – plecare din Cluj-Napoca 

SUPLIMENT SINGLE  200 Euro

* plecări din alte orașe la cerere
* preț valabil la data 20.03.23 ce poate varia în funcție de zboruri.              

  • Zbor CLJ – Kayseri – CLJ via Istanbul
  • Taxe aeroport
  • 1 bagaj de mână 8kg
  • 4 nopți cazare cu mic dejun la Elegance Cave Hotel (supliment 250 Euro pentru Mithra Cave Hotel Cappadocia)
  • Transferuri între diferite locații
  • Red Tour – tur ghidat cu prânz inclus
  • Green Tour – tur ghidat cu prânz inclus
  • Excursie la Lacul Sărat
  • Ghizi locali
  • Însoțitor de grup din partea agenției și translator lb. română
  • Excursii și programe opționale:
    Zborul cu balonul cu aer cald 180-250€/persoană;
    Turkish Night – Seară turcească 50€ /persoană;
    Tur cu ATV la asfințit 30€/persoană;
    Whirling dervish ceremony – Ceremonia dervișilor rotitori 45/persoană;
  • Asigurare storno + travel covid protection
  • Toate mesele, unde nu este specificat
  • Bacșiș recomandat pentru soferi și ghizi locali
  • Alte cheltuieli personale
  • 550 Euro avans la înscriere
  • diferenţa cu până la 30 de zile înainte de plecare
  • Excursia are un număr maxim de 16 persoane.
  • Pentru condițiile de intrare în Turica verifică site-ul MAE.

Intră în regatul de poveste al Cappadociei și lasă-ți imaginația să zburde printre baloanele cu aer cald!

Hai cu mine de Ziua Copilului în Cappadocia să descoperim tărâmul de basm al Turciei!